måndag 28 juni 2010

Att utbyta erfarenheter är viktigt

Flera av våra grundskolor arbetar med internationella utbyten främst inom EU. Att möta andra kulturer och på så sätt förstå både dem och sig själv bättre är otroligt viktigt tycker jag. Länders gränser blir alltmer utsuddade och för många unga är arbetsmarknaden inte längre nationell utan internationella. Att då skolan arbetar med internationella utbyten är viktigt. Det gör våra elever intresserade och nyfikna och bättre rustade för den värld de växer upp i. Här kommer en berättelse från ett utbyte med Teneriffa som Trångsundsskolan deltar i:

En av skolans lärare i spanska tog 2009 kontakt med en lärare på Teneriffa. Det resulterade i att elever i 9B, 9C och 9R började skriva till varandra. Eleverna från Spanien ville öva och bli bättre på engelska eftersom de läser vissa ämnen på engelska och eleverna från Trångsundsskolan var intresserade av att öva sina färdigheter i spanska. Teman som eleverna jobbade med och presenterade för varandra var; Miljö, Kultur och Traditioner.
I oktober 2009 kom 23 elever och två lärare från Teneriffa till Trångsundsskolan. Eleverna bodde hemma hos de svenska eleverna och de deltog på lektioner i idrott, engelska och spanska. I januari 2010 åkte 17 elever och två lärare till San Cristobal de la Laguna på Teneriffa. Det var en mycket lyckad resa med många nya erfarenheter och våra elever har knutit kontakter med nya vänner och deras familjer.

Kommentarer från några av eleverna:
”Man lärde sig otroligt mycket och det kändes som om de lärde sig mycket också.”

”Under tiden de var här började man förstå mer och mer bara av att lyssna på dem när de pratade med varandra”

”Det var ganska svårt att prata spanska med dem hela tiden men så länge man försökte så lärde man sig nya saker hela tiden”

”I sommar kommer jag absolut att försöka åka tillbaka till Teneriffa och träffa alla nya vänner man har skaffat. Jag kommer förmodligen att hålla kontakt med min utbytesstudent livet ut.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar