Idag var jag med i UR:s Skolfront i ett reportage som ställde frågan om det spelar någon roll om man röstar på allianspartierna eller de rödgröna i kommunalvalet när det gäller skolfrågorna. Skolfronts slutsats var att det inte spelar någon roll. Jag tycker att reportaget gav en ganska ensidig bild. Huddinge och Köping var uttagna för att vi representerade snittkommuner. Huddinge ligger på snittet vad det gäller alliansstyrda kommuner när det gäller andelen behöriga till gymnasiet och Köping på motsvarande snitt för vänsterstyrda kommuner. I Huddinge är 89,7% behöriga till gymnasiet och i Köping är 88,7% behöriga så även om skillnaden är liten så finns den.
Den blir mycket större när man ser på meritvärdet där Huddinge har ett snitt på 211 och Köping har ett snitt på 199. Fler i Huddinge går alltså ut med högre betyg. Dessutom är andelen elever som känner sig mobbade färre i Huddinge - 10% gentemot Köpings 14%, enligt Skolfronts undersökning. Detta trots att Köping faktiskt har bättre resultat än Huddinge både vad det gäller högre lärartäthet och fler behöriga lärare. Gräver man lite mer på djupet än tittar på Sverigesnittet finns det alltså en hel del skillnader. Och sedan finns det ju även uppenbara skillnader som att Huddinge ligger i en storstadsregion där konkurrensen om behöriga lärare är stor och att vi fram till valet 2006 anställde obehöriga lärare vilket vi satte stopp för när vi i alliansen tog över makten.
Men framförallt missar man en viktig aspekt i programmet. 2011 kommer en ny skollag, nya läroplaner och kursplaner att börja gälla. En otroligt omfattande och viktig reform för svensk skola. Under massor av år har skolan präglats av en socialistisk syn där kraven har sänkts och nu börjar vi den långa resan att återta kunskapsfokuset med tidigare betyg, nationella prov, tillgång till skolbibliotek m.m. Vem tror ni är bäst lämpade att genomföra dessa förändringar även på lokalt plan? De som gick till val på att göra dessa förändringar och som nu genomför dem eller de som hade makten under en massa år utan att göra något?
Bevara Mulle Meckparken och gör ett mobiliseringsförråd till
allaktivitetscentrum
-
Byggnadsnämnden i Solna har beslutat att gå ut på samråd för den sjätte
etappen av Järvastaden, detaljplanen Backklövern. Detaljplanen skall binda
i hop de...
Eftersom förändringen ska genomföras oavsett vem som styr så spelar det ingen roll vilka som bestämmer i kommunerna, det är ändå upp till skolorna själva att tillämpa det nya systemet på ett enhetligt sätt.
SvaraRaderaMen det är säkert nån om 20-25 år som hittar negativa aspekter med kommunistiskt resp. kapitalistiskt styre :).
Hur som helst så spelar det ingen roll de första tre till fem åren innan systemet har kommit igång.
C.S.
Hej C.S.
SvaraRaderaJag tror dock att det spelar roll vilka som styr i kommunerna. Vi har sedan länge haft etabelering av friskolor i Sverige som jag som liberal tycker är positivt. Men trots det så har jag hört vittnesmål om att det i vissa kommuner är mer svårt att etablera sig än i andra på grund av ovilja hos det röda politiska styret. Och det är just de första åren som det är som viktigast att det finns företrädare som tror på förändringen och som driver på. Så är det med alla förändringar.