måndag 12 april 2010

Dags att uppvärdera läraryrket

Först kom lärarlyftet och förskollärarlyftet, sedan skärpta behörighetskrav i skollagen och en ny lärarutbildning och nu kommer lärarlegitimation.

Vi har många fantastiskt duktiga lärare i vårt land men vi har även en del lärare som inte fått den utbildning som krävs för att kunna göra ett bra jobb eller som faktiskt helt enkelt inte borde vara lärare.

Jobbet är inte vilket som helst heller. Det är ett stort ansvar att skapa förutsättningar för kommande generationer att kunna göra sitt inträde på arbetsmarknaden. Utan att kunna läsa, skriva och räkna är det svårt att överhuvudtaget kunna få ett jobb.

Genom en lärarlegitimation visar vi att de som ska ge kommande generationer dessa kunskaper måste vara lämpade för uppgiften. Precis som läkare gör AT och går brevid en legitimerad läkare kommer lärare första året ha en mentor som de följer. Och precis som att en läkare som brister i sin yrkesroll kan tas ifrån sin legitimation kommer en lärares legitimation kunna dras in. Detta kvalitetssäkrar hela skolans arbete och uppvärderar lärarnas viktiga roll i samhället.

Läs mer om hur legitimationen kommer att utformas: Folkpartiet, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen

Bloggar om lärarlegitimation: Pär Gustafsson, Lotta Edholm, Karolina Hilding, Seved Monke och Rasmus Jonlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar