onsdag 23 september 2009

Härlig aktivitet på mossen

Som jag skrivit tidigare var det fullt med aktivitet på invigningen på Nytorps mosse i helgen. Satt dock och surfade runt lite och hittade följande video som visar att det är härligt med aktivitet där även andra dagar: http://www.transition.se/news.aspx?id=4729

Kul att Transition uppmärksammar Nytorps Skatepark.

10 kommentarer:

  1. Hej Malin

    Här kommer länk till tackys artikel:

    http://www.tacky.se/skateboard/article/?id=105491

    SvaraRadera
  2. I samband med invigningen höll jag ett tal om föreningen Sub Surfers bakgrund i Huddinge. Här kommer hela talet för er som missade det eller inte kunde höra..../Tomas

    Invigningstal 2009-09-19

    Föreningen Sthlm Sub Surfers startades redan under tidigt 80-tal, under namnet Huddinge Bräd Army, av initiativtagarna Anders Svensson, Jan Olsson Loftén, Magnus Nannesson m.fl. Medlemmarna samlades oftast kring Stuvsta vattentorn i Huddinge där de byggt sin vert-ramp eller Hollywood ramp som det på den tiden kallades för.

    Med tiden växte föreningen och fick fler och fler medlemmar från andra delar av Stockholm. Huddinge kommun var vid denna tid aldrig särskilt intresserad av att stödja föreningen, som bekostat allt material för rampen själva och med hjälp av en sponsor, medlemmen Jan Olsson Loftén, från Huddinge och som genom sitt skateklädmärke hade kunder som bl.a. Tony Hawk och Lance Mountain.

    Dessa, som är två av världens bästa skateboardåkare besökte flera gången rampen Huddinge för att åka lite med föreningens medlemmar. Skateboard var tidigt 80-tal trendmässigt helt ute och det var mycket sällan skateboardåkare syntes till på gatorna. Sammanhållningen var därför mycket stark mellan de som fortfarande åkte.

    Pengar saknades alltid till att underhålla rampen och föreningen började i brist på stöd från Huddinge kommun att söka sig till hela storstockholm. Och sedan 1984 heta Stockholm Suburban Surfers istället, förkortat Sthlm Sub Surfers eller bara SSS.

    Rampen i Stuvsta var mycket välbesökt och föreningen stod som värd för flertalet Svenska Mästerskap och Sverige Cup tävlingar innan den revs i mitten av 80-talet.

    Föreningen sökte nu en ny plats för en ramp centralt i Stockholm, men nekades att bygga under Lilla Västerbron i Rålambshovsparken.

    Jakten på plats gick vidare och under tiden åktes det mycket street, dvs på gatan.

    Ett lyft kom 1988 när föreningen byggde en stor vert-ramp i Huvudsta i Solna och ännu bättre blev det några år senare när en av medlemmarna engagerade sig och byggde en mycket stor ramp utanför Fryshusets gamla lokaler i östra Hammarbyhamnen. Efter ett tag byggdes ett varmluftstält över delar av rampen och 1994 fick föreningen flytta in i Fryshusets gymnastikhall, Neo Hallen.

    Slut del 1

    SvaraRadera
  3. Del2... fortsättning

    Under några år från slutet av 90-talet låg föreningen ganska lågt men vaknade till ordentligt år 2004 med anledning av projektet Highvalley Skatepark. Highvalley är planerad att bli Europas största skatepark. Många beslut har kommit och gått kring Highvalley sedan dess och föreningen har kastats mellan hopp och förtvivlan medans projektet har dragit ut på tiden.



    I väntan på Highvalley har föreningen under tiden startat flera nya projekt som nu står helt eller delvis färdiga. Nytorp Skatepark här i Huddinge är ett av dem.

    Björns Trädgård Skatepark blev färdig hösten 2005. Deepvalley Skatepark i Sollentuna skatepark om 700 kvm invigdes förra helgen.

    Fler projekt där föreningen varit initiativtagare är att vänta. T ex är nu efter alla dessa år ett faktiskt beslut fattat om byggandet av en i Stockholm mycket centralt belägen skatepark under 2010. Denna skall, ironiskt nog, ligga under Lilla Västerbron i Rålambshovsparken. …

    Idag firar vi och inviger att första etappen av Nytorp Skatepark på 250 kvm står nu färdig.

    Vi i föreningen känner oss också väldigt glada att Huddinge Bräd Army hittat tillbaka hem till Huddinge efter nästan 25 år. Det var här det startade. Och nu äntligen är tiden mogen för världens snabbast växande sport att också få utrymme och prioritet i Huddinge Kommun.

    Skateboard är glädje, energi, levande konst och vänskap. Alla får vara med, oavsett ålder, ”skills”, kön, religion eller ursprung.

    Huddinge har fattat ett klokt beslut genom att påbörja bygget av parken. Låt oss tillsammans med kommunen, sponsorer och vårt gemensamma engagemang se till att den blir färdigbyggd så snart det bara är möjligt.

    Vi vill särskilt framföra tack till Camilla Fransson på MSB.
    Malin Danielsson Huddinges ”idrottspartist” för ditt stöd.
    Kicki Johansson & Mats Wesslén på Kultur o Fritid.

    Stephen White för design, ritning och konstruktion. Mats Murmester, Leo Ström och Rolle Stellmar för konstruktion.

    Från föreningen skänker vi en graverad tackskylt i rostfritt material som kommer att fästas på pyramiden.

    För priserna idag står Coyote, Nord, ACODE, WESC, PekonPrint, ACODE och Huddinge Kommun

    Härmed förklaras Nytorp Skatepark invigd.

    SvaraRadera
  4. Malin det var superkul o träffa dig förra lördagen vid skateparken

    Tack för allt stöd!!

    Tomas
    Sthlm Sub Surfers

    SvaraRadera
  5. Tack själva - utan er hade det inte blivit vad det blev. Verkligen kul att streetsporterna har kommit högre upp på agendan.

    SvaraRadera
  6. Heej
    jag vill vill tacka er båda två för en helt enormt skön skatepark och en riktig härlig invigning!
    mvh daniel norrwing

    SvaraRadera
  7. Tack för att ni satsade en liten peng på en skatepark. Jag håller tummarna för att det kan bli en utökning av parken,,,kanske redan under nästa år ;-)

    SvaraRadera
  8. Hej Daniel

    Kul att du uppskattar parken.

    Malin

    SvaraRadera
  9. Bra jobbat, Huddinge!
    Ni är ett föredöme.

    /Skejtpappan

    SvaraRadera
  10. Tackar Skejtpappan. Vi jobbar vidare för ännu mer skejt. En kidney kommer att anläggas i Rådsparken. När vi kollat med ungdomarna vad de saknar så är det många som efterfrågar mer streetsporter. Kul att våra satsningar uppskattas!

    Malin

    SvaraRadera