fredag 19 april 2013

Fokus på skolmaten

I går lanserade Livsmedelsverket sina nya råd för skolmåltiderna. Till min glädje tar de sin utgångspunkt i måltiden som helhet och matens klimatpåverkan snarare än enbart minutiös näringsberäkning. Bland annat poängterar man i råden att måltiden ska vara god och trivsam och att alla elever ska ha minst 20 minuter på sig att sitta ned och äta sin lunch. Jag tycker det känns skönt att man bytt till detta fokus istället för att bara ensidigt titta på näringsvärdet. Det spelar ingen roll hur näringsriktiga våra måltider är om våra elever inte äter maten i skolan.

En av de mest diskuterade frågorna vad det gäller Livsmedelsverkets tidigare råd har varit huruvida skolorna ska få servera Bregott eller ej. De nya råden tydliggör att det går utmärkt att använda Bregott, bara man håller balansen mellan olika fetter på en övergripande nivå. Det är mycket bra att man nu tydliggör detta så att våra skolor och förskolor kan få avgöra själva vilket matfett de kommer att servera. Fokus måste flyttas från matfett till måltiden som helhet eller som de själva skriver på hemsidan "skolmatens kvalitet handlar inte i första hand om vad eleverna brer på smörgåsen, utan om att de får god mat som kan ätas i lugn och ro."

I Huddinge händer en hel del på skolmatsområdet. Bland annat har vi en skolrestaurang, Mättpunkten på Annerstaskolan och dess restaurangchef Mikael Bäckman, som är tävlar om priset White Guide junior nu i maj. Och för ett par veckor sedan kunde man läsa om Trångsundsskolans goda arbete med ekologiska livsmedel i Mitt i Huddinge.

Vi har sedan 2005 arbetat för att höja andelen ekologiska livsmedel i Huddinges skolor och uppnår nu hela 33% ekologiska livsmedel (2005 hade vi 1%). Detta intervjuades vår kostenheten nyligen om i radio.

Vi jobbar även med att förbättra matsituationen för våra elever och tittar alltid på dessa frågor när vi går in och renoverar våra skolor och närmast ligger en ombyggnation av Snättringeskolans matsal så att eleverna ska kunna få bättre matro.

Om livsmedelverkets nya råd i medierna:  Magasin Måltid, Lärarnas tidning, Svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar