onsdag 15 februari 2012

Ge unga en chans till jobb - inför ungdomsavtal i Huddinge!

Vägarna till att få ett jobb måste vara många och få se olika ut. De allra flesta tar vägen via gymnasiet och kanske högskoleutbildningen. Många jobbar extra för att få en fot på arbetsmarknaden. Sedan ett par år tillbaka har vi öppnat upp för lärlingsutbildningar något som blivit populärt inom bygg och måleri i Huddinge och som i del flesta fall leder till ett jobb när utbildningen är klar. Men fortfarande finns det ungdomar som av olika anledningar är långt ifrån att få ett jobb. Kanske har de inte fullgjort sin gymnasieutbildning, kanske har de det men inte lyckats få in en fot någonstans. Ju längre tiden går desto större är risken för att dessa ungdomar att hamna i ett permanent tillstånd av arbetslöshet. Passiviteten dominerar och att ta sig ur sin situation är övermäktigt.

Vi måste ta ansvar för att dessa ungdomar får en chans. Kommunerna är stora arbetsgivare med stora möjligheter att erbjuda jobb. Ungdomsavtal ska ses som en möjlighet för både arbetsgivaren och den som anställs. Arbetsgivaren kan lägga mer pengar och resurser på att handleda och utbilda eftersom lönen är lägre och den som anställs får lön samt både utbildning och erfarenhet och självklart möjlighet till ett fast jobb med full lön. Jag har tagit upp detta förslag för mina kollegor i majoriteten och jag hoppas på ett positivt svar. Låt oss ge dessa ungdomar en chans!

Läs mer: Brännpunkt: Unga måste för en chans att lära sig ett yrke, Aftonbladet, VK-bloggen (FP), Helene Odenljung (FP), Folkpartibloggen, En liberal röst, Liberala Anna, Yvonne Stein (FP), Lennart Gabrielsson (FP), Adam Cwejman (FP)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar