fredag 20 maj 2011

25 timmar för alla barn i förskolan!

En fråga som jag brinner särskilt för och även ett av Folkpartiet Huddinges viktigaste vallöften är nu på väg att bli verklighet: att alla barn ska ha rätt till 25 timmar i förskolan. I dagsläget är rätten för barn till arbetslösa och föräldralediga endast 15 timmar i Huddinge. Det anser jag inte är att utgå från barnens behov och barnens perspektiv. Förskolan är idag vardag för de allra flesta barn, förskolan har en egen läroplan och är en pedagogisk verksamhet.

För många barn är det otroligt uppslitande att gå från 30-40 timmar eller mer i veckan på förskolan till 15 timmar när de får ett syskon eller om en av deras föräldrar blir arbetslös. Jag har pratat med många föräldrar som beskriver hur deras barn längtar till kompisarna på förskolan. Barnen förstår inte varför de inte får vara där när kompisarna är där, varför de inte får följa med på utflykter eller varför de inte för stanna på mellis när alla andra får vara kvar.

I dagens samhälle är förskolan vardag för barnen och vi har en otroligt bra förskola i Sverige och i Huddinge med hög kvalitet därför är det för mig en rättvisefråga att alla barn ska ha rätt till 25 timmar i förskolan.

Redan i nästa år kommer barn till arbetslösa erbjudas 25 timmar och en utredningen ska visa om även barn till föräldralediga kan få denna möjlighet utan att det påverkar kvaliteten i förskolan. Jag är glad att vi i majorieten har kunnat enas om detta och jag är övertygad om att det är fullt möjligt att genomföra denna rättvisereform för alla barn nästa år.

Läs mer: Radio Stockholm; ABC, Huddinge kommun, Folkpartiet Huddinge

2 kommentarer:

 1. Hej,

  Hur pass långt gånget är genomförandet av detta förslag gällande föräldrarlediga? Du skriver att det du är övertygad om att detta skulle kunna genomföras 2012. Blir det utanför budget då? Väntar vårt andra barn och vet att katastrofen kommer att bli total om min dotter inte skall få vara på dagis mer än 15 timmar. Det är ren barnmisshandel för de barn som är på dagis en rimlig tid och verkligen vill vara där.

  SvaraRadera
 2. Malin Danielssonons dec. 07, 11:36:00 fm

  Hej, som sagt sär jag övertygad om att det ska kunna genomföras under 2012 och min förhoppning är att vi kan ta beslut om det under våren men jag får be att återkomma efter nyår när jag är i tjänst igen och därmed mer uppdaterad.

  malin

  SvaraRadera