måndag 9 maj 2011

Årets Huddingedagar

Huddingedagarna är en av kommunen stora mötesplatser för oss Huddingebor. En härlig blandning för företagare, föreningar, kommunens verksamheter och politiker. En plats där vi alla kan utbyta idéer och tankar och lära oss något nytt. I år var det 70 utställare på plats och i montrarna kunde man tex få göra sin egen löpsedel till Mitt i Huddinge, gissa vikten på en bok eller spika sin egen fågelholk.
Jag hade förmånen att få säga några ord från scenen och här är ett urval av vad jag sa:

Huddingedagarna är inte bara utställningarna här. Det är också underhållning och uppvisningar här från scenen och i går kväll gick traditionsenligt Huddinge Enterprize av stalpen. Det är kommunens och företagarnas gemensamma årliga evenemang där priser delas ut i en massa olika kategorier. Bland annat utsågs Årets företagare. Som i år gick till Rivners - rivningsföretag med ett stort miljötänkande och som länge har arbetat med återvinning av det som blir kvar när något rivs.

Som många av er säkert vet så dominerar Huddinge när det gäller UF. Våra gymnasieelever har vunnit allt man kan vinna och varit bäst på UF under många många år och igår gav vi priset till bästa UF-elev från kommunen som gick till Kristian Ioch på Unity UF. Han och hans företag har tagit fram en film om likabehandling som ska stödja skolor i arbetet mot rasism och mobbing.

UF i Huddinge är ett bra exempel på hur vi i kommunen arbetar med att inte bara ge våra elever i skolorna kunskap utan även handlingskraft. Handlingskraft handlar dock inte bara om att starta och driva företag, det handlar lika mycket att hitta sin egen drivkraft och lära sig använda.

En person med mycket stor drivkraft fick igår kommunens handlingskraftspris. Han heter Alex Oliveira och jobbar på Pizza Hut i Kungens Kurva. Han fick priset för att han med stort engagemang tar emot massor av praktikanter på sin arbetsplats vilket gör honom till en stor tillgång för sin arbetsplats och för alla de ungdomar som för möjlighet att praktisera där.

Några som verkligen har drivkraft och handlingskraft är små barn. De hittar ständigt på nya saker, är nyfikna och testar gränser. Men någonstans längs vägen så tonas denna drivkraft ner. Att ta tillvara och förverkliga idéer är något som aldrig är för tidigt att uppmuntra och något som skolan enligt den nya läroplanen måste bli bättre på även i de yngre åren. och tack vare att vi är så bra på UF i Huddinge har vi goda förutsättningar att lyckas även i grundskolan med detta.
Redan nu finns lysande exempel på hur yngre elever går från kunskap till handling. Victor och Simon i klass 6 på Utsäljeskolan är ett sådant. De vann i veckan tävlingen Finn Upp där de slog ut 7, 8 0ch 9or från hela regionen. Deras genialiska uppfinning var något så enkelt som ett rör med pingisbollar som man kan sätta på pingisbordet för att hela tiden ha tillgång till nya bollar och som man dessutom kan använda till att ta upp pingisbollarna med när man spelat klart.

Det finns många goda exempel på handlingskraftiga Huddingebor och det är bra. Och fler handlingskraftiga Huddingebor blir vi för varje dag. Huddinge växer och växer och passerar redan nästan år 100 000 invånare vilket vi givetvis ska fira, jag drar mitt strå till stacken.

Att växa innebär också att vi hela tiden måste vara på tårna och bygga nya skolor, förskolor och äldreboenden. Och samtidigt vill vi 5 partier som styr kommunen, M, FP; KD; C och DP, såklart höja kvalitén i våra verksamheter. Något som verkligen kommer att höja kvaliteten i våra skolor är den nya skollag och nya läroplan som kommer att gälla från i höst. Skolan står just nu inför den största förändringen sedan 1842 då folkskolan infördes i Sverige. 1842 hade skolan 5 mål - däribland, Skrifva och läsa, räkna heltal och sjunga (om man inte helt saknade förmåga).

Idag har skolan oändligt många fler mål, vilket är ganska naturligt i och med att samhället har utvecklats en hel del sedan 1842. Svenska elever måste kunna stå sig i en internationell konkurrens. Världen är arbetsmarknaden och vi konkurrerar med kunskap och handlingskraft att kunna använda denna kunskap. Därför är det jätteviktigt att vi under många år framöver fokuserar på att förbättra skolan:

Elever ska ha rätt till behöriga och legitimerade lärare som undervisar i de ämnen som de har utbildning för.
Elever ska ha rätt till lugn och ro i klassrummet och att känna sig trygga i skolan.
Elever ska ha rätt till att nå de mål som de strävar emot oavsett hur lätt eller svårt de har för sig i skolan.

Ny skollag och ny läroplan slår tydligt fast detta men förändringen måste ske i klassrummen. och det tar tid. Man förändrar inte skolan över en natt. Jag gick själv i skolan på 90-talet när ett nytt betygssystem infördes och ny läroplan och många av mina lärare stod som frågetecken när terminen började. Hur skulle de nya betygen bedömas och hur skulle målen tolkas? Ingen visste.

Därför är jag stolt över att andra kommuner sneglar avundsjukt på Huddinge för att vi har kommit så långt i vårt arbete med att förbereda våra lärare inför höstens förändringar. De ska känna sig säkra på vad målen för skolan innebär så att de kan ge alla våra elever en bra start till höst.

Även om vi är en ung kommun så går långt ifrån alla i skolan och vi har andra viktiga verksamheter också i kommunen där vi ständigt arbetar för att höja kvaliteten. För att nämna ett exempel så inför vi nu parboendegaranti på våra äldreboenden. Det är inte kommunen som ska skilja par som vill bo ihop åt!

Huddinge har delaktighet som vision. Det innebär att vi som är ansvariga vill veta vad ni som bor, lever och verkar i kommunen tycker och tänker om Huddinge. Därför arbetar vi på olika sätt med dialoger med er medborgare. En ganska ny grej som jag vill lyfta fram är Junior advisors - ungdomar som är med och påverkar vilka kulturarrangemang som vi ska ha i Huddinge de kommandet åren.

Läs även Folkpartiet Huddinges blogg som Huddingedagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar