tisdag 3 november 2009

Trygghetsboenden för äldre

Det behövs flera olika boenden för äldre i vår kommun. Trygghetsboende är hyresrätter avsedda för mycket gamla personer som upplever att hemmets borg förvandlats till ett fängelse där de blir sittande i sin ensamhet i väntan på hemtjänsten och matlådan. Otryggheten känns tung. När man inte längre orkar öppna ytterdörren till sin bostad, när man inte längre kan ta sig upp och nerför trapporna, och det inte finns hiss i huset, när make eller maka gått bort, ja då vill många flytta till ett boende som är anpassat till funktionshinder.
Ett tryggt boende där man kan äta och ha trevligt tillsammans med andra, där det finns trygghetslarm och personal som ordnar aktiviteter i huset.

Trygghetsbostäder finns på några få ställen i Sverige. De har visat sig minska behovet av platser i särskilda boenden, sannolikt beroende på att människor som bor i trygghetsboenden håller igång. De blir inte sittande passiva med den risk för ohälsa som passivitet för med sig.

På nästa kommunfullmäktige får vi en rapport om just möjligheten att införa tryggshetsboenden i Huddinge och vi ger då även äldreomsorgsnämnden i uppdrag att ta fram en lämplig modell för hur detta ska göras. Känns mycket bra att vi kommer frammåt i denna viktiga fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar