onsdag 11 maj 2011

Huddinge storsatsar på skolan!

Huddinges grundskoleelever är stora vinnare i det förslag till Mål och Budget för år 2012 som majoriteten presenterade idag. Grundskolan får 28 miljoner i generell uppräkning och dessutom öronmärks 12,5 miljoner - varav en miljon är statsbidrag - till satsningar för ökad kvalitet i skolan.

Vad ska då de extra pengarna användas till?

Duktiga lärare ska belönas
Genom 3 miljoner i ökat socioekonomiskt riktat stöd vill vi ge Huddinges alla grundskoleelever lika möjligheter att lyckas i skolan. Dessa pengar bör i första hand användas till att belöna duktiga lärare, eftersom vi vet att duktiga lärare är nyckeln till att våra elever lyckas.

Satsningar på modersmålsundervisning

Även de som under sin skoltid flyttar till Sverige ska ha bra förutsättningar för att lära sig svenska och utveckla sitt modersmål samtidigt som de når grundskolans övriga mål. Därför stärker vi modersmålsundervisningen och den modersmålsbaserade undervisningen med ytterligare 3,5 miljoner.

Ge rektorerna tid att vara pedagogiska ledare
Skolan står inför omfattande reformer i höst genom en ny skollag och ny läroplan. Som ett led i förändringsarbetet läggs 5 miljoner kronor i den nya budgeten på insatser för att stärka rektorernas ledarskap. Forskning visar att rektors funktion som pedagogisk ledare är avgörande för hur skolans resultat utvecklas. I dagsläget är våra rektorer i alltför stor utsträckning administratörer istället för ledare, något som vi vill förändra eftersom vi vet att våra elever gynnas av detta.

För oss i Folkpartiet har det varit mycket viktigt i förhandlingarna att kunna avsätta tillräckliga medel för att kunna göra välriktade satsningar, så att varje elevs rätt till en bra skolgång kan uppfyllas. En förutsättning för att kunna sänka skatten har varit att vi samtidigt kan höja kvaliteten i kommunens verksamheter, och 40 miljoner kronor mer till Huddinges grundskoleelever är faktiskt en riktig storsatsning.

Elevfokuserade satsningar som ger alla lika möjligheter till lärande är vad skolan behöver. Skolan är till för eleverna och alla förtjänar en god skolgång som gör en väl rustad för vuxenlivet. För att det ska bli verklighet krävs att de nya skolreformerna kommer på plats tidigt, att elevernas lärare är duktiga och kompetenta och att rektorerna ges tid och möjlighet att vara pedagogiska ledare.

Fler som bloggar: Christian Ottosson (C)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar