torsdag 10 februari 2011

Skola och skatt i fokus

Nu har den politiska inriktningen för de kommande åren presenterats och dessutom fått lite uppmärksamhet i Radio Stockholm. I reportaget vill oppositionen gärna ställa skolan mot framtida skattesänkningar men vårt besked är tydligt: Vi kommer att fortsätta på den inslagna banan och utveckla våra verksamheter men i den takt utrymme ges även sänka skatten.

En av de frågor jag brinner särskilt för i den politiska inriktningen är att barn till arbetslösa kommer att ges utökad tid i förskolan och att vi även kommer att titta på ge barn till föräldralediga denna möjlighet. En bra grund för våra barn läggs också genom en bra förskola, där varje barn blir sett och dess intresse för lärande tas till vara. Förskolan är viktig för våra barn. Det är deras social arena, där är deras vänner och där startar de sina kunskapsbana. För oss i Folkpartiet handlar detta framförallt om en kvalitetsfråga ur barnens synvinkel.

Självklart får även skolan stort utrymme i den politiska inriktningen. Det är reformernas tid i skolan just nu och det måste vi hantera på ett bra sätt så att alla goda nya delar i skollag och läroplan kommer våra elever till del.

Men ny skollag och ny läroplan är inte allt. Vi behöver i Huddinge vässa oss på flera områden. De program som vi, och många andra kommuner, använder i arbetet mot mobbing och i arbetet med att stärka våra elevers självkänsla har utvärderats av Skolverket och även om de till stor del fungerar väl så finns det inslag som behöver förändras och förbättras. Detta arbete är viktigt för att ge våra unga nycklar till social kompetens och trygghet att våga ge sig ut i okända miljöer.

En annan del i att stärka våra elever är att skolan tar ett steg in i framtiden. Ett stort projekt i kommunens skolvärld rör moderniseringen av den digitala infrastrukturen. Alla elever och skolpersonal ska ha tillgång till modern teknik som möjliggör en snabb och friktionsfri kommunikation. Alla kommunala grundskolor får nu till exempel möjlighet att installera trådlöst Internet till gagn för både elever och personal. Men vi behöver ta ytterligare krafttag för att skolan ska möta upp den verklighet som eleverna ska ut i efter plugget.

Fler som bloggar; Christian Ottosson, Folkpartiet Huddinge, Peter Andersson,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar