Efter ett grundligt arbete så presenterar imorgon regeringen sitt förslag till ny skollag. Ett mycket välkommet förslag där man bland annat slår fast att lärare som ska undervisa i ett ämne faktiskt måste vara behörig i just det ämnet och att kunskapskontroller ska göras tidigare och oftare så att elever som inte hänger med ska kunna få det stöd som behövs för att de ska klara skolan.
(S) svarar på DN:s frågan om de ställer sig bakom den nya skollagen med det kryptiska: ja i sin helthet men vi kommer att ändra den på del punkter. Vilka punkter framgår inte. Och med tanke på att de verkar sitta knät på (V) så kan ingen vara säker på att vi vid ett maktskifte kommer ha några betyg och kunskapskontroller alls...
Nu ska lagen klubbas i riksdagen och sedan är det dags för den viktigaste delen: att se till att den genomförs i skolorna och arbetas efter. En grannlaga uppgift som kräver att vi som ansvarar för skolan lokalt visar hur viktigt detta arbete är. Ett skäl så gott som något för att inte rösta rött den 19 september.
Fler bloggar på temat: Niklas Frykman, Rasmus (liberal), Roger Haddad
Bevara Mulle Meckparken och gör ett mobiliseringsförråd till
allaktivitetscentrum
-
Byggnadsnämnden i Solna har beslutat att gå ut på samråd för den sjätte
etappen av Järvastaden, detaljplanen Backklövern. Detaljplanen skall binda
i hop de...
Det är en fin tanke med en skollag där kunskapen ska stå i fokus. Men hur ska det möjliggöras, när vi har en lärarkår som i många fall har gigantiska brister när det gäller just kunskap? Mina tre barn har alla tre råkat ut för (olika men i samtliga fall behöriga) lärare som inte ens kunnat stava och som dessutom särskrivit allt de kunnat hitta ett sätt att särskriva! Detta har handlat om från svensk lärarutbildning utexaminerade lärare som haft i uppgift att lära barn att läsa och skriva! Skrämmande. En av dem talade dessutom om för oss att "sånt är inte så viktigt längre" när vi klagade. En annan talade om att det finns så "många andra sätt att vara en bra lärare på, så vi skulle inte oroa oss".
SvaraRaderaJag oroar mig. Jag oroar mig för hur skolan ska kunna inrikta sig på kunskap när kunskaperna saknas hos lärarna.
/Kalle
Hej Kalle
SvaraRaderajag förstår din oro. Tyvärr har skolan varit på väg åt "fel håll" länge där kraven har sänkts och "flum" har fått råda. Ett viktigt inslag i skollagen är ledarskapet i skolan. Rektors roll kommer att tydliggöras och förstärkas och även den kopplas till utbildning. Rektorna har en viktig roll som både pedagogiska ledare och som chefer att se till att undervisning är av hög klass och fokus är på kunskap. Det kommer att ta tid innan vi vänt utvecklingen åt rätt håll. Men med nya lagen och nya läroplaner ger vi skolorna instrument att arbeta med.
Malin