måndag 30 januari 2012

Skriva sig till läsning

Sollentuna kommun storsatsar på datorer för eleverna kan man läsa om i bland annat DN. Mycket spännande tycker jag. Vi har sedan ett par år tillbaka ett par skolor som arbetar just med den metod som beskrivs, skriva sig till läsning. Och så här långt är jag imponerad av resultatet. Detta är långt ifrån bara en satsning på datorer i skolan. Det handlar främst om att utveckla de pedagogiska metoderna och få fler elever att lära sig läsa snabbare och bättre. Genom att skriva på datorn kan eleverna läsa varandras texter, vilket annars kan vara svårt när de skriver för hand, och det gör dem självklart mer intresserade av att läsa eftersom de gärna vill veta vad kompisen skrivit. Ingen behöver begränsas av sin motoriska förmåga.

Självklart kräver detta först och främst att lärarna är utrustade med datorer och kunskap om hur de kan använda dem som pedagogiska verktyg och även att det fungerar med trådlösa nät och annat praktiskt på skolorna. Första stegen mot detta har vi tagit i Huddinge med bland annat trådlösa nät och jag ser fram emot att vi tar ytterligare steg under mandatperioden.

Läs mer: SvD FP Sollentunas blogg

2 kommentarer:

  1. Har du någon gång försökt skriva på en surfplatta?

    SvaraRadera
  2. Hej

    Skriver faktiskt på surfplatta dagligen men kan hålla med om att det kanske inte är det mest optimala vertyget att just skriva på. Men det finns tangentbord att koppla in till dessa. Sedan får man inte heller glömma att många som nu börjar skolan redan har en vana vid både datorer och surfplattor och smartphones så för dem är det inte lika svårt som för oss som måste lära om och nytt.

    SvaraRadera