onsdag 6 oktober 2010

Vi behöver alla vänner

Att bryta upp från sin hemort, flytta långt därifrån till ett nytt land och en ny kultur kräver mod. Även om man flyr från förtryck och krig så lämnar man ändå en trygghet bakom sig. Tryggheten som vänner och familj och sociala nätverk ger en är viktig. Därför är det också viktigt att man har möjlighet att skapa nya nätverk på sin nya hemort.

Idag var jag och invigde projektet KomSamman. Initiativet till det tog Bahare, en av våra flyktingkuratorer i skolan. Hon såg ett behov av att ge barn och föräldrar som nyligen flyttat till Sverige en möjlighet att träffas, träffa andra och skapa nätverk. I samma veva funderade Svenska kyrkan i Flemingsberg på hur de bättre kunde använda sina lokaler. Och som tur var så fann de varandra och flera följde på, IFFI, Huddinge IF, Fritidsgården Ungzon och så klart föräldrarna och barnen själva.

På dagens invigning var det fullt hus. Föreningsaktiva, lärare, barn, föräldrar, kyrkans företrädare och massor av andra i en härlig blandning och samtalen med alla dessa engagerade människor blev många och värdefulla. Men det som berörde mig mest var dock samtalet med en 9-åring pojke som kommit till Sverige själv med sin mamma ganska så nyligen. Hans mamma har inte kunnat delta för hon både jobbar och pluggar svenska men han vill gärna att hon följer med honom dit någon dag för att hon ska få fler vänner här i Sverige, för just nu har hon bara en enda.

2 kommentarer:

  1. Jätte bra att Kommunen är delaktiga i detta projekt, men finns det möjlighet att som vanlig invånare engagera sig. Jag tänker på som t.ex mentor eller bara hjälpa till så att de får ordning på sin vardag och lättare kan komma in i samhället.

    SvaraRadera
  2. Hej

    Visst finns det möjligheter. MIRA (migration, integration, reflektion och attityd) är ett projekt där man kan vara volontär. Kontakta Amir Hashemi-Nik tfn 08-535 336 73 eller Eva Thörn Päkkilä tfn 08-535 336 72, så kan du få mer information.

    Men kommunen har även andra projekt, t ex Slussens mentorprogram i samarbete med arbetsförmedlingen, där man kan vara mentor för en ung vuxen som behöver stöd för att komma vidare. Eva Svensson är samordnare för mentorprogrammet och nås på 010-487 41 38.

    Sedan finns det föreningar som erbjuder läxhjälp, t ex Röda Korset, som har läxhjälp på Flemingsbergs bibliotek. Kontaktperson där är Kajsa Pehrsson, kajsa42@gmail.com eller 08-7111939.

    MVH
    Malin Danielsson

    SvaraRadera