lördag 18 april 2009

Jag skräms av tanken på Piratpartiet i EU

Svd.se kan man läsa att "missnöjet över domen mot Pirate Bay och diskussionen om friheten på nätet ökar chansen för dess (Piratpartiets) representanter att komma in i EU-parlamentet vid valet den 7 juni".

Skulle Piratpartiet få ett mandat i Europaparlamentet skulle de få det på bekostnad av något annat parti. Låt oss säga att det skulle vara på bekostnad av Folkpartiet. Då skulle Svergie gå miste om en Europaparlamentariker som driver frågor som reformerat jordbruksstöd, tätare samverkan mot brott och krafttag mot människohandel och barnsexbrott och istället få en Piratpartist nere i Bryssel som bara är intresserad av att driva en enda fråga. Det känns som att lägga en röst på Piratpartiet är som att skratta åt dem som på allvar vill arbeta för ett bättre Europa...jag skräms av tanken på att de skulle få ett mandat.

7 kommentarer:

  1. Hej Malin

    Givetvis skulle en framgång för oss i Piratpartiet ske på bekostnad av ett eller flera andra partier, det är ju konkurrensen om röster som utgör det politiska systemets grundbult. Och att du, som folkpartist, skulle tycka att det var olyckligt om ditt eget parti backade till förmån för ett annat är givetvis fullt förståeligt.

    Men jag tycker det är en smula förmätet att avfärda det val som våra sympatisörer gör på det sättet som du gör. Det är visserligen sant att Piratpartiet inte har ett partiprogram som täcker in alla delar av EUs arbete. Men om du ser på det faktiska arbete som våra olika svenska parlamentariker bedriver nere i Bryssel så antar jag att du instämmer i att de alla tvingas avgränsa var de lägger sin tid och sin energi.

    När det gäller oss piratpartister är den avgränsningen färdig och tydlig redan före valet.

    Sedan bör det tilläggas att vi inte driver en fråga utan att Piratpartiet är ett parti som fokuserar på olika upphovsrättsfrågor, patentfrågor och demokratifrågor. Mer än väl tillräckligt stora politiska områden för att hålla ett tjog EU-parlamentariker sysselsatta nere i Bryssel. Och frågor som de gamla partierna under lång tid försummat.

    SvaraRadera
  2. "..att lägga en röst på piratpartiet är som att skratta åt dem som på allvar vill kämpa för ett bättre Europa"

    Men nu har du ju missat att PP faktiskt VILL arbeta för ett bättre Europa, det är bara det att du missat att upphovsrätt, personlig integritet, ett rättsäkert samhälle och fri kunskap idag är en stor del i det arbetet. Dessa frågor tycker väldigt många yngre (men även en hel del i den äldre genarationen) är de viktigaste.

    Men kul är det att se att fler och fler upptäcker PP, och det till och med dyker upp de som är skrämda av tanken på att de ska kunna ta sig in och förändra. Demokrati är härligt

    SvaraRadera
  3. Jag tycker precis som du att upphovsrött, personlig integritet och kunskap är viktiga frågor men som representanter för PP sa i går på nyheterna så har man ingen åsikt i de flesta andra frågor -frågor som för mig är viktiga: t ex människohandel. Jag tycker att innan man lägger sin röst på PP i EP-valet så bör man tänka på att de, enligt sina företrädare, kommer att lämna walkover i dessa frågor.

    SvaraRadera
  4. Ledsen men det var många fler som kommenterat detta inlägg men bebisen i mitt knä ställde till det så dessa råkade avvisas.

    SvaraRadera
  5. "Då skulle Svergie gå miste om en Europaparlamentariker som driver frågor som reformerat jordbruksstöd"

    Jag röster hellre på ett parti som tycker mänskilga rättigheter, personlig integritet och privatliv är viktigare än jordbruksstöd och polisstater....

    SvaraRadera
  6. EU pumpar ut pengar i jordbruksstöd så att europeiska bönder kan hålla priserna nere och konkurrera ut bönder i t ex Afrika. Ett reformerat jordbruksstöd är en fråga om mänskliga rättigheter i högsta grad. Stora delar av världen svälter och vi betalar för att europeiska bönder ska dumpa massa mat...

    FP har och kommer alltid driva frågor om integritet och privatliv men vi kan alltid göra mer.

    SvaraRadera
  7. Men Malin, driver fp frågor om integritet och privatliv genom att rösta för FRA-lagen, IPRED och datalagringsdirektivet? Två av tre har sitt ursprung i EU.

    Det går bra att prata om integritet, men det är tydligen svårare att trycka på rätt knapp.

    Som Matthias säger här ovan så handlar det ju om att pp valt sina kompromisser redan innan valet, istället för att överraska väljarna i efterhand.

    SvaraRadera