onsdag 15 april 2009

Huddinge satsar på kulturen

Igår antog Huddinge sitt första kulturpolitiska program. Nedan finns mitt anförande i fullmäktige från igår om det kulturpolitiska programmet. Det går även att se via webb-TV och då får man även en kulturell överranskning...

Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar upp och njuter av det som sker i ögonblicket. Det är en ständig rörelse där den bild som var sann för en stund sedan nu är en helt annan och även om man försöker förutspå hur det kommer att se ut om en stund är det helt omöjligt. Liv ger liv. Ett livfullt torg drar till sig ännu mer människor som kan mötas, umgås och få nya intryck.

Det fria kulturlivet lever på samma sätt – det är ett oändligt myller. Kultur frodas och finns där människor möts – i studiecirkeln eller kören, på teatern eller kursen. Kultur påverkar oss. Det är i möten med varandra som vi lär oss om oss själva, inspireras och ges utrymme att utrycka oss och utvecklas.

Kulturlivet i Huddinge är inget undantag. Föreningar, församlingar, studieförbund, kommun och professionella utövare arrangerar dagligen olika mindre och större evenemang – mötesplatser för Huddingebor och andra.

För att stödja Huddinges kulturliv i dess utveckling har vi tagit fram detta kulturpolitiska program. Programmet har vuxit fram i dialog med föreningar, församlingar, studieförbund, medborgare och professionella utövare. Programmet sätter ord på den utveckling som önskas. Det ger en vision för hur vi tillsammans genom att vara interkulturella, annorlunda och smarta kan skapa bra förutsättningar för kulturlivets myllrande torg.

4 kommentarer:

  1. Tack! Känns verkligen jättebra att ha bidragit till att Huddinge lyfter kulturfrågorna på allvar. Nu ska vi bara genomföra alla goda idéer också.

    SvaraRadera
  2. Bra jobbat Malin och stå på dig på detta. Jag föreslår att sätta ihop någon form av checklista där du mäter nämnder och kommunkontorens arbete årligen. På så sätt kan du följa upp hur arbetet går och fortsätta på att förbättra programmet så att det hänger med in i framtiden.

    SvaraRadera
  3. Tackar. Självklart får vi ha någon form av uppföljning - kanske en kulturchecklista är en bra idé.

    SvaraRadera