måndag 10 december 2012

Nobelfirande på Trångsundskolan

Med vita dukar, brutna servetter och dekorationer på borden firande idag Trångsundsskolan Nobeldagen. Årskurs F till 3 hade skrivit dikter på temat fred och de som ville fick läsa upp dem för alla i matsalen. Det har blivit en tradition på skolan att uppmärksamma Nobeldagen genom att prata om prisen och pristagarna men även att bjuda på en festligare lunch än vanligt. Revbensspjäll står på menyn vilket eleverna verkligen uppskattade även om det var svårt att hålla på bordsskicket som en nobelmiddag kräver.  "Får vi verkligen äta med händerna?" frågade en 1-klassare. "Ja"svarade läraren. "Men vi pratade ju precis i klassrummet om att man inte får det på nobelmiddagen" invände eleven. De enades dock om att revbenspjäll är undantaget (och troligen inte kommer att serveras på nobelmiddagen ikväll).

Fredsdikterna vittnade om hur medvetna våra elever är om vad som händer i världen. En kille önskade i sin dikt att inget barn någonsin ska behöva uppleva krig, eller få se sin skola sprängas - helst ville han inte ens att barn ska behöva känna till en så hemsk sak som krig. Jag instämmer med honom.

Just nu i Norge delas Nobels fredspris ut. Pristagare i år är EU och det har varit ett omdiskuterat val men faktum är att EU är ett mycket lyckat fredsprojekt. Barn i de länder ingår i EU har inte behövt uppleva krig så länge deras land har varit med i EU och den fredstanke som EU bygger på får aldrig tas för given och därför är det inte fel att påminna oss själva om den en dag som denna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar