tisdag 19 januari 2010

Klimat, kultur och ansvarstagande

Så kom då det där året som vi många gånger haft som framtidsårtalet i vårt visionsarbete: 2010. Men när vi satt och visionerade var det få som tänkte sig att året skulle färgas av en internationella ekonomisk kris. En kris som skjuter satsningar på framtiden, som tvingar oss vända och vrida på varenda krona och som vi ännu inte har sett slutet på.

Med den kommunplan som vi antog igår känner jag ändå att de krav på effektivisering som vi lagt mottas väl. Verksamheterna skonas i möjligaste mån och administration är det som drars ned på. Till exempel känns det bra att vi inom mitt ansvarsområde, grundskolan, kan behålla 2009 års nivå på skolpeng även 2010 och att vi dessutom kan skapa mer likvärdiga villkor för alla Huddinges skolungdomar. Alla elever/barn som bor i Huddinge oavsett om de går i skola inom eller utför kommunen och oavsett om det är en kommunal skola eller en fristående ska ha en likvärdig peng med sig. Skolorna står väl rustade inför 2010 och vi är tydliga med att de effektiviseringar som ska göras i första hand ska göras på administration och inte på verksamhet.

Tack vare att Huddinge är en stor och stabil kommun med ordning på pengarna sedan tidigare kan vi i dessa tider fortsätta att utveckla kommunens verksamheter. Några exempel på detta vill jag lyfta fram:

Klimatfrågan står såklart högt på agendan. Rent praktiskt arbetar vi med detta bland annat genom att vi nu vill bygga ett antal energisnåla förskolor med så kallad passivhusteknik och att vi investerar i laddstolpar för elbilar. Inledningsvis kostar det men för framtiden blir det både billigare och tar oss närmre målet att minska vårt koldioxidutsläpp.

En annan viktig långsiktig fråga är att se till att våra barn och unga får det stöd de behöver för kunna utvecklas till sin fulla potential. För att ingen ska falla mellan stolarna satsar vi på Samkraft där skola, fritid, social, mödravårdcentraler, barnvårdcentraler mfl samarbetar för att upptäcka barn och unga i behov av stöd så tidigt som möjligt.

Vi vet ju alla hur jobbigt det kan vara när datorn är seg och hänger sig, särskilt idag när allt ifrån frånvarorapportering av elever till utskick av veckobrev till föräldrar görs via nätet. I en del av våra verksamheter är nätverken långsamma och administration tar onödigt lång tid. Genom att satsa pengar på bättre anslutningar kan våra anställda lägga mer tid med våra barn, elever och äldre och mindre framför sega datorer.

Ett rikt kultur- och fritidsliv är viktigt för inte minst våra ungdomar. På Nytorps mosse i östra kommundelen bygger vi under året de efterlängtade omklädningsrummen och Segeltorp får efterlängtade konstgräsplaner samtidigt som vi fortsätter planeringen av ny idrottshall med mötesplats för ungdomar i de centrala delarna av Huddinge. Vårt kulturarv uppmärksammas i och med att vi öppnar upp Fullersta gård som en kulturell mötesplats för oss Huddingebor.

Vi tar ansvar både för eknomin och för att fortsätta utveckla kommunens verksamheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar