måndag 26 april 2010

De rödgrönas skolpolitik spretar åt alla håll

Insändare från mig i veckans Mitt i Huddinge:

Oppositionen i Huddinge (s,v och mp) har den senaste tiden hittat en ny slogan: de vill sätta fokus på kunskap i skolan. Snacka om helomvändning. Vi välkomnar såklart partier, som liksom vi, talar om vikten av kunskapsfokus i skolan men hur trovärdigt är det egentligen?

I somras presenterade Jan Björklund (FP) den nya skollagen. För första gången på decennier ska Sverige få en skollag som fokuserar på kunskap av en regering som ser skolan som alla barns lika rätt till en bra start i livet. Lärarutbildningen kommer att förändras, vi får tidigare kunskapskontroller för att bättre kunna hjälpa elever som behöver extra stöd och en ny läroplan med fokus på kunskap.

Nio månader före valet är de rödgröna fortfarande oense om betyg eller inte, friskolor, läxor, och nationella prov. Om man söker på ordet skola på de rödgrönas blogg får vi veta att de visst vill förändra skolan. Fast det enda dessa tre vitt skilda partier kan enas om är att de vill förändra skolornas lokaler. Så då kan man ju undra var deras lokala budskap om fokus på kunskap egentligen är värt.

En skola baserad på kunskap är en förutsättning för att våra barn och ungdomar ska få en chans att växa, forma sina egna liv och förändra sin omgivning. Att sätta individen i centrum har alltid varit hörnstenen i den liberala skolpolitiken. Alliansen står enade kring den liberala skol­politiken som vi nu genomför och mot det står en splittrad vänster som spretar åt alla håll. Det är knappast vad svensk skola behöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar