fredag 20 maj 2011

25 timmar för alla barn i förskolan!

En fråga som jag brinner särskilt för och även ett av Folkpartiet Huddinges viktigaste vallöften är nu på väg att bli verklighet: att alla barn ska ha rätt till 25 timmar i förskolan. I dagsläget är rätten för barn till arbetslösa och föräldralediga endast 15 timmar i Huddinge. Det anser jag inte är att utgå från barnens behov och barnens perspektiv. Förskolan är idag vardag för de allra flesta barn, förskolan har en egen läroplan och är en pedagogisk verksamhet.

För många barn är det otroligt uppslitande att gå från 30-40 timmar eller mer i veckan på förskolan till 15 timmar när de får ett syskon eller om en av deras föräldrar blir arbetslös. Jag har pratat med många föräldrar som beskriver hur deras barn längtar till kompisarna på förskolan. Barnen förstår inte varför de inte får vara där när kompisarna är där, varför de inte får följa med på utflykter eller varför de inte för stanna på mellis när alla andra får vara kvar.

I dagens samhälle är förskolan vardag för barnen och vi har en otroligt bra förskola i Sverige och i Huddinge med hög kvalitet därför är det för mig en rättvisefråga att alla barn ska ha rätt till 25 timmar i förskolan.

Redan i nästa år kommer barn till arbetslösa erbjudas 25 timmar och en utredningen ska visa om även barn till föräldralediga kan få denna möjlighet utan att det påverkar kvaliteten i förskolan. Jag är glad att vi i majorieten har kunnat enas om detta och jag är övertygad om att det är fullt möjligt att genomföra denna rättvisereform för alla barn nästa år.

Läs mer: Radio Stockholm; ABC, Huddinge kommun, Folkpartiet Huddinge

lördag 14 maj 2011

Stockholmsregionen måste få fortsätta att växa

Stockholm växer och lider av växtvärk. Trafiksatsningarna hänger inte med. Många angelägna projekt finns med i den så kallade Stockholmsöverrrenskommelsen men flera ligger tyvärr alltför långt fram i tiden och saknar finansiering. På dagens DNdebatt skriver jag tillsammans med 26 andra Folkpartiföreträdare i länet om behovet av att staten prioriterar upp satsningar i Stockholms infrastruktur redan nu.

Mycket av den tillväxt som sker i Svergie sker tack vare att Stockholmsregionen växer och utvecklas. Förbifarten, Citytunneln och fler andra satsningar görs men det räcker inte för att ta emot den inflyttning som sker och det tryck som finns från företag att etablera sig i regionen. Om Stockholm ska kunna konkurrera internationellt om företagsetableringar som leder till fler jobb måste infrastrukturen hänga med. Gärna fler jobbskatteavdrag men först måste man kunna ta sig till sitt jobb.

På Stockolms södra sida och i Huddinge är det framförallt två projekt som behövs, förutom Södertörnsleden som nu är på gång. Det är Spårväg Syd som ska binda ihop de regionala kärnorna Skärh0lmen/Kungens kurva och Flemingsberg och självklart den länge efterlängtade upprustningen av Huddingevägen. Jag hoppas att regeringen hörsammar vårt upprop och prioriterar upp Stockholms infrastruktur.

I medierna: Stockholmsnytt,

Fler som bloggar: Lotta Edholm, Lennart Gabrielsson, Lars Johansson, FP Järfälla, Peter Olevik Dunder, Anna Starbrink, Peter Andersson, Anders Ekegren och Birgitta Rydberg

torsdag 12 maj 2011

Skatten sänks i Huddinge

Idag presenterade vi i majoriteten en skattesänkning på 20 öre i 2012-års budget. Ett viktigt steg i rätt riktning mot att Huddingeborna ska få mer i plånboken och inte behöva betala mer skatt än vad invånarna i snittkommunen i Stockholm gör. Det som är än mer viktigt är att vi gör det samtidigt som vi satsar på våra verksamheter och då främst skola och det sociala området. Tack vare att vi varit försiktiga under krisåren har vi nu råd att göra både och vilket kommer alla Huddingebor till nytta.

Läs mer: Radio Stockholm, Folkpartiet Huddinge, DN

onsdag 11 maj 2011

Huddinge storsatsar på skolan!

Huddinges grundskoleelever är stora vinnare i det förslag till Mål och Budget för år 2012 som majoriteten presenterade idag. Grundskolan får 28 miljoner i generell uppräkning och dessutom öronmärks 12,5 miljoner - varav en miljon är statsbidrag - till satsningar för ökad kvalitet i skolan.

Vad ska då de extra pengarna användas till?

Duktiga lärare ska belönas
Genom 3 miljoner i ökat socioekonomiskt riktat stöd vill vi ge Huddinges alla grundskoleelever lika möjligheter att lyckas i skolan. Dessa pengar bör i första hand användas till att belöna duktiga lärare, eftersom vi vet att duktiga lärare är nyckeln till att våra elever lyckas.

Satsningar på modersmålsundervisning

Även de som under sin skoltid flyttar till Sverige ska ha bra förutsättningar för att lära sig svenska och utveckla sitt modersmål samtidigt som de når grundskolans övriga mål. Därför stärker vi modersmålsundervisningen och den modersmålsbaserade undervisningen med ytterligare 3,5 miljoner.

Ge rektorerna tid att vara pedagogiska ledare
Skolan står inför omfattande reformer i höst genom en ny skollag och ny läroplan. Som ett led i förändringsarbetet läggs 5 miljoner kronor i den nya budgeten på insatser för att stärka rektorernas ledarskap. Forskning visar att rektors funktion som pedagogisk ledare är avgörande för hur skolans resultat utvecklas. I dagsläget är våra rektorer i alltför stor utsträckning administratörer istället för ledare, något som vi vill förändra eftersom vi vet att våra elever gynnas av detta.

För oss i Folkpartiet har det varit mycket viktigt i förhandlingarna att kunna avsätta tillräckliga medel för att kunna göra välriktade satsningar, så att varje elevs rätt till en bra skolgång kan uppfyllas. En förutsättning för att kunna sänka skatten har varit att vi samtidigt kan höja kvaliteten i kommunens verksamheter, och 40 miljoner kronor mer till Huddinges grundskoleelever är faktiskt en riktig storsatsning.

Elevfokuserade satsningar som ger alla lika möjligheter till lärande är vad skolan behöver. Skolan är till för eleverna och alla förtjänar en god skolgång som gör en väl rustad för vuxenlivet. För att det ska bli verklighet krävs att de nya skolreformerna kommer på plats tidigt, att elevernas lärare är duktiga och kompetenta och att rektorerna ges tid och möjlighet att vara pedagogiska ledare.

Fler som bloggar: Christian Ottosson (C)

måndag 9 maj 2011

Årets Huddingedagar

Huddingedagarna är en av kommunen stora mötesplatser för oss Huddingebor. En härlig blandning för företagare, föreningar, kommunens verksamheter och politiker. En plats där vi alla kan utbyta idéer och tankar och lära oss något nytt. I år var det 70 utställare på plats och i montrarna kunde man tex få göra sin egen löpsedel till Mitt i Huddinge, gissa vikten på en bok eller spika sin egen fågelholk.




Jag hade förmånen att få säga några ord från scenen och här är ett urval av vad jag sa:

Huddingedagarna är inte bara utställningarna här. Det är också underhållning och uppvisningar här från scenen och i går kväll gick traditionsenligt Huddinge Enterprize av stalpen. Det är kommunens och företagarnas gemensamma årliga evenemang där priser delas ut i en massa olika kategorier. Bland annat utsågs Årets företagare. Som i år gick till Rivners - rivningsföretag med ett stort miljötänkande och som länge har arbetat med återvinning av det som blir kvar när något rivs.

Som många av er säkert vet så dominerar Huddinge när det gäller UF. Våra gymnasieelever har vunnit allt man kan vinna och varit bäst på UF under många många år och igår gav vi priset till bästa UF-elev från kommunen som gick till Kristian Ioch på Unity UF. Han och hans företag har tagit fram en film om likabehandling som ska stödja skolor i arbetet mot rasism och mobbing.

UF i Huddinge är ett bra exempel på hur vi i kommunen arbetar med att inte bara ge våra elever i skolorna kunskap utan även handlingskraft. Handlingskraft handlar dock inte bara om att starta och driva företag, det handlar lika mycket att hitta sin egen drivkraft och lära sig använda.

En person med mycket stor drivkraft fick igår kommunens handlingskraftspris. Han heter Alex Oliveira och jobbar på Pizza Hut i Kungens Kurva. Han fick priset för att han med stort engagemang tar emot massor av praktikanter på sin arbetsplats vilket gör honom till en stor tillgång för sin arbetsplats och för alla de ungdomar som för möjlighet att praktisera där.

Några som verkligen har drivkraft och handlingskraft är små barn. De hittar ständigt på nya saker, är nyfikna och testar gränser. Men någonstans längs vägen så tonas denna drivkraft ner. Att ta tillvara och förverkliga idéer är något som aldrig är för tidigt att uppmuntra och något som skolan enligt den nya läroplanen måste bli bättre på även i de yngre åren. och tack vare att vi är så bra på UF i Huddinge har vi goda förutsättningar att lyckas även i grundskolan med detta.
Redan nu finns lysande exempel på hur yngre elever går från kunskap till handling. Victor och Simon i klass 6 på Utsäljeskolan är ett sådant. De vann i veckan tävlingen Finn Upp där de slog ut 7, 8 0ch 9or från hela regionen. Deras genialiska uppfinning var något så enkelt som ett rör med pingisbollar som man kan sätta på pingisbordet för att hela tiden ha tillgång till nya bollar och som man dessutom kan använda till att ta upp pingisbollarna med när man spelat klart.

Det finns många goda exempel på handlingskraftiga Huddingebor och det är bra. Och fler handlingskraftiga Huddingebor blir vi för varje dag. Huddinge växer och växer och passerar redan nästan år 100 000 invånare vilket vi givetvis ska fira, jag drar mitt strå till stacken.

Att växa innebär också att vi hela tiden måste vara på tårna och bygga nya skolor, förskolor och äldreboenden. Och samtidigt vill vi 5 partier som styr kommunen, M, FP; KD; C och DP, såklart höja kvalitén i våra verksamheter. Något som verkligen kommer att höja kvaliteten i våra skolor är den nya skollag och nya läroplan som kommer att gälla från i höst. Skolan står just nu inför den största förändringen sedan 1842 då folkskolan infördes i Sverige. 1842 hade skolan 5 mål - däribland, Skrifva och läsa, räkna heltal och sjunga (om man inte helt saknade förmåga).

Idag har skolan oändligt många fler mål, vilket är ganska naturligt i och med att samhället har utvecklats en hel del sedan 1842. Svenska elever måste kunna stå sig i en internationell konkurrens. Världen är arbetsmarknaden och vi konkurrerar med kunskap och handlingskraft att kunna använda denna kunskap. Därför är det jätteviktigt att vi under många år framöver fokuserar på att förbättra skolan:

Elever ska ha rätt till behöriga och legitimerade lärare som undervisar i de ämnen som de har utbildning för.
Elever ska ha rätt till lugn och ro i klassrummet och att känna sig trygga i skolan.
Elever ska ha rätt till att nå de mål som de strävar emot oavsett hur lätt eller svårt de har för sig i skolan.

Ny skollag och ny läroplan slår tydligt fast detta men förändringen måste ske i klassrummen. och det tar tid. Man förändrar inte skolan över en natt. Jag gick själv i skolan på 90-talet när ett nytt betygssystem infördes och ny läroplan och många av mina lärare stod som frågetecken när terminen började. Hur skulle de nya betygen bedömas och hur skulle målen tolkas? Ingen visste.

Därför är jag stolt över att andra kommuner sneglar avundsjukt på Huddinge för att vi har kommit så långt i vårt arbete med att förbereda våra lärare inför höstens förändringar. De ska känna sig säkra på vad målen för skolan innebär så att de kan ge alla våra elever en bra start till höst.

Även om vi är en ung kommun så går långt ifrån alla i skolan och vi har andra viktiga verksamheter också i kommunen där vi ständigt arbetar för att höja kvaliteten. För att nämna ett exempel så inför vi nu parboendegaranti på våra äldreboenden. Det är inte kommunen som ska skilja par som vill bo ihop åt!

Huddinge har delaktighet som vision. Det innebär att vi som är ansvariga vill veta vad ni som bor, lever och verkar i kommunen tycker och tänker om Huddinge. Därför arbetar vi på olika sätt med dialoger med er medborgare. En ganska ny grej som jag vill lyfta fram är Junior advisors - ungdomar som är med och påverkar vilka kulturarrangemang som vi ska ha i Huddinge de kommandet åren.

Läs även Folkpartiet Huddinges blogg som Huddingedagarna.

onsdag 4 maj 2011

Det händer grejer på mossen

I helgen invigdes den nya klubbstugan och de nya omklädningsrummen på Nytorps mosse i Skogås. Detta gör förutsättningarna för Skogås-Trångsunds FF betydligt bättre nu när de har fungerande omklädningsmöjligheter precis intill konstgräsplanen.

På dagarna är mossen full av skolelever och nu när fotbollen i större utsträckning kommer att ha sin verksamhet vilket kompletterar skateparken, löpspåret, bmx-banan, bouleplanerna och lekparken så kommer mossen leva upp än mer och bli ett trevligt friluftsområde för alla att vistas i. Mina kids gillar att hänga där så vi brukar ganska ofta gå dit en sväng på kvällen eller helgen. Så vi ses kanske där!