fredag 27 november 2009

Unga företagare

Idag var jag på Mötesplats Huddinge där företagare, kommunen med flera minglade och lyssnade på intressanta föredrag. På plats var en massa UF:are (Ung företagsamhet) som visade upp sina företag. Alltifrån prenumeration på tandborstar till lövtunna tvålar man kan ta med sig i ett enkelt etui fanns bland deras affärsidéer. Jag blir alltid lika imponerad när jag möter dessa elever som verkligen lägger ned sin själ i sin affärsidé och jag blir glad och stolt att vi i Huddinge verkligen satsar på UF.

Therese Albrechtsson, en av föreläsarna, imponerade även hon. 23 år gammal med massor av erfarenhet som entreprenör och givetvis var det genom UF det hela startade. Har ni chans att höra henne förläsa så ta den. Hon är verkligen en frisk fläkt.

Läs mer om UF .
Läs mer på Arena Huddinges hemsida.

onsdag 25 november 2009

Huddinge IF får integrationspris

Huddinge IF tilldelas i år priset mot främlingsfientlighet och rasism från Huddinge kommun. Fotbollklubben får priset för att de gör det där extra. De har ett stort engagemang för kommunens ungdomar och inspirerar tjejer och killar får flera delar av kommunen till en sund livsstil.

Senast jag träffade Per Brick, föreningens ordförande, så fick jag en DVD som de tagit fram genom medel från allmänna arvsfonden. DVD heter "Låt dem leka" och innehåller 59 fotbollsövningar för 5-9-åringar. Bara att ta fram en sådan DVD är verkligen det där extra som omtalas i motiveringen och när de dessutom ser till att ta fram den på 5 olika språk gör de verkligen "extra allt". Många barn med annan etnisk bakgrund väljer fotboll men tyvärr är det svårt att rekrytera ledare bland deras föräldrar. Huddinge IF ser därför till att ge föräldrarna de verktyg som behövs för att kunna engagera sig i sina barns fritid. Underbart tycker jag.

Stort grattis Huddinge IF!

måndag 23 november 2009

Huliganer, upphovsrätt och LAS

Frågorna på Folkpartiets landsmöte i helgen var många. Det var många, långa men inspirerande debatter. Jag hade äran att även denna gång vara ombud och få möjlighet att påverka mitt partis politik.

Några beslut som gick igenom som jag är särskilt glad över var två stockholmsmotioner. Den ena lagd av min eminenta kollega i Stockholms stad, Madeleine Sjöstedt. I den fick partistyrelsen i uppdrag att utarbeta Folkpartiets ställningstagande kring den nya upphovsrätten med utgångspunkt i den positiva syn på Internets möjligheter till informationsspridning.

Den andra lagd av Folkpartiet Stockholms län där partistyrelsen gavs i uppdrag att verka för att dömda huliganer ska kunna dömas till anmälningsplikt vid lagets kommande matcher under en tidsbegränsad period.

En fråga som debatterades flitigt på landsmötet var LAS. Partistyrelsen hade föreslagit att LAS bör förändras men för blygsamt tyckte många och så även jag. LAS både låser in och utelåser människor på arbetsmarknaden och vi måste våga vara radikala för att se till att unga, personer med funktionsnedsättning och personer med annan etnisk bakgrund inte alltid är sist in och först ut. Tyvärr så vann inte det mer radikala förslaget. Men vi har iaf tagit ett steg i rätt riktning, även om det är ett myrsteg som någon sa i debatten.

Läs mer om FP:s landsmötet på landsmötesbloggen

tisdag 10 november 2009

FP Huddinge tar avstånd från Åke Blomqvists agerande

Idag har varit en tung dag för oss folkpartister i Huddinge. Som en blixt från klar himmel har avsöljande kommit att Åke Blomqvist, kommunalråd (FP) har fällts för försök till sexköp. Jag är besviken, arg och bestört över detta. Vi agerade tidigt och krävde på förmiddagen hans avgång och under eftermiddagen har hans avsägelse från samtliga uppdrag i Huddinge kommun inkommit. Vi tar avstånd från hans agerande som inte på något sätt är förenligt med en liberal människosyn.

Läs mer: Folkpartiet Huddinge ,DN, Aftonbladet

onsdag 4 november 2009

Inga avgifter på masmolänken och pengar till Spårväg Syd

I dagarna har länsstyrelsen överlämnat planen för regional transportinfrastruktur till regeringen. Två frågor i den som känns extra viktiga för oss i Huddinge och som inte funnits med i de förslag som tidigare presenteras är dels att Masmolänken, som är en del av Södertörnsleden, inte kommer att finansieras av avgifter utan att pengar skjuts till från trängselskatten istället. Det andra viktiga är att Spårväg Syd kan påbörjas då pengar skjuts till för en första etapp.

Med Södertörnsleden och Spårväg Syd kommer södra sidan av Stockholm få de tvärförbindelser som vi länge väntat på. De kommer att knyta samman Kungens Kurva med Flemingsberg och Huddinge centrum vilket kommer göra det enklare att ta sig fram och tillbaka till två stora arbets- och affärsområden i Huddinge. I vår kommer regeringen att ta ställning till planen och det ser vi fram emot.

Läs mer: DN

tisdag 3 november 2009

Trygghetsboenden för äldre

Det behövs flera olika boenden för äldre i vår kommun. Trygghetsboende är hyresrätter avsedda för mycket gamla personer som upplever att hemmets borg förvandlats till ett fängelse där de blir sittande i sin ensamhet i väntan på hemtjänsten och matlådan. Otryggheten känns tung. När man inte längre orkar öppna ytterdörren till sin bostad, när man inte längre kan ta sig upp och nerför trapporna, och det inte finns hiss i huset, när make eller maka gått bort, ja då vill många flytta till ett boende som är anpassat till funktionshinder.
Ett tryggt boende där man kan äta och ha trevligt tillsammans med andra, där det finns trygghetslarm och personal som ordnar aktiviteter i huset.

Trygghetsbostäder finns på några få ställen i Sverige. De har visat sig minska behovet av platser i särskilda boenden, sannolikt beroende på att människor som bor i trygghetsboenden håller igång. De blir inte sittande passiva med den risk för ohälsa som passivitet för med sig.

På nästa kommunfullmäktige får vi en rapport om just möjligheten att införa tryggshetsboenden i Huddinge och vi ger då även äldreomsorgsnämnden i uppdrag att ta fram en lämplig modell för hur detta ska göras. Känns mycket bra att vi kommer frammåt i denna viktiga fråga.