onsdag 28 oktober 2009

Folkpartiets provval i Huddinge klart

Nu har medlemmarna i Folkpartiet Huddinge röstat på vilka de vill se på vår valsedel i valet 2010. Läs mer här.

Ett stort tack till alla medlemmar som visat sitt stöd för mig.

Närakut för barn öppnas i Huddinge

Läser i veckans Mitti Huddinge att en närakut för barn ska öppnas vid Karolinska i Huddinge. Äntligen!!

Kommer ihåg en episod för ett par år sedan när storkillen, då två år, hade pillat in en pärla i näsan och jag trots idoga försök inte fick ut den. Sjukvårdsupplysningens snälla sjuksköterska sa att det bara var till att bege sig till Solna. Efter en snabb koll på sl.se insåg jag att den resa som föreslogs inte var att se fram emot med ett kinkigt och trött barn så det blev till att ta en längre promenad i regnet och låna bil av ett par vänner.

En barnakut söder om stan hade gjort mitt liv enklare, lättare och smidigare vid det tillfället och kommer att vara till stor nytta för oss Huddingebor och andra på Södertörn som har en bit till Solna. För när det gäller ens barn vill man så snabbt som möjligt se till att de får den vård som behövs. En pärla i näsan är ju inte så farligt men det är ju inte alltför sällan man hör trafikmeddelanden som uppmanar bilister att väja då en ambulans med ett barn måste ta sig från söder till norr om stan.

Hur gick det med pärlan då? Promenaden i regnet gjorde honom snorig, så halvvägs till Solna kom pärlan ut alldeles av sig själv....

Vad vill du göra på din fritid?

Under hösten kommer Kultur- och fritid genomföra en Kultur- och fritidsvaneundersökning bland Huddinges unga. Ungefär en tredjedel av eleverna i åk 4-9 i grundskolan samt gymnasieskolan kommer under en lektion få svara på ett helt batteri av frågor om sin fritid. Syftet är att få reda på vad Huddinges unga vill göra på sin fritid och att detta sedan kan ligga till grund för framtida verksamhetsplaner. Den var 11 år sedan en sådan undersökning genomfördes senast så det är verkligen på tiden. Jag väntar med spänning på resultatet som kommer att presenteras under våren.

PS. Du som vill svara på frågan direkt får gärna skriva några rader här på bloggen. DS.

tisdag 27 oktober 2009

71 miljoner till Huddinge

Regeringen har skjutit till extra pengar till kommunerna och för Huddinges del blir det 71 miljoner extra 2010. Nu gäller det att använda dessa på ett vettigt sätt. Pengarna är nämligen en engångssatsning vilket gör att det inte är så bra om vi använder dem till nya löpande kostnader för då riskerar vi att inte ha täckning för de kostnaderna 2011.

Därför lägger vi pengarna dels på ett antal engångssatsningar och dels som en buffert för oförutsedda kostnader 2010.

Engångsinsatserna är bland annat pengar till fler praktikplatser för unga vuxna och fler sommarjobb för ungdomar. Just ungdomar är de som oftast drabbas värst i en lågkonjunktur. Även i en högkonjunktur är det ganska svårt att etablera sig på arbetsmarknaden som ung och oerfaren och en lågkonjunktur gör det verkligen inte lättare då det dels är ont om jobb och dels rörligheten på arbetsmarknaden minskar. Praktikplatser och sommarjobb är ett sätt för unga att få erfarenhet, skapa kontakter och utveckla talanger för att senare ha lättare att få ett jobb. Jag känner att det är särskilt viktigt att det är just de unga som vi fokuserar på eftersom några års arbetslöshet som ung kan, om man ha otur, förfölja en hela livet i form av låg självkänsla och sämre karriärsmöjligheter.

måndag 26 oktober 2009

Huddinge skriver under EU:s borgmästaravtal

Nu tar vi ytterligare ett steg mot en klimatsmart kommun och skriver under EU:s borgmästaravtal. Det innebär att Huddinge förbinder sig att gå längre än EU:s mål vad det gäller att minska koldioxidutsläppen. Läs mer på http://www.eumayors.eu/.

Det finns mycket att göra för att minska vår påverkan på jorden. Huddinge jobbar på flera olika sätt med detta - alltifrån att testa nya tekniker för att bygga miljömässigt till att tänka grönt vid upphandlingar. Stora viktiga frågor.

Men även de små frågorna är viktiga. T ex att vi markerar att man ska plocka upp skräp efter sig genom kampanjen Håll Huddinge Rent. Såg en dokumentär igår om plaster i haven. Haven har blivit soptippar för att männskor använder naturen som en soptunna. Det godispapper som slängs på gatan hittas senare i en fågels mage. Skrämmande. Vi måste ta hand om våra sopor och framförallt se till att det inte blir så mycket sopor överhuvudtaget.

onsdag 21 oktober 2009

Höstlov i Huddinge?


Det ska vara kul att vara ung i Huddinge och därför har vi satsat extra på lovaktiviteter. På www.huddinge.se/lov/ hittar du massor av tips på vad du kan göra under höstlovet.

tisdag 20 oktober 2009

Vi ökar öppettiderna i Vårbyhuset

Svar på insändare Mitt i Huddinge ”Ett svek att lägga ner fritidsgården i Masmo”

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att föra över resurser från Solhagagården till Vårbyhuset så att öppethållandet ökar från 5 till 7 dagar i veckan. Det gynnar hela Vårby och gör att många fler ungdomar kommer ha möjlighet att besöka Vårbyhuset. Detta kallar socialdemokraterna för ett svek. Att föra över resurserna från en ungdomsgård med få besökare och med en utveckling mot allt färre besökare till en närliggande ungdomsgård med toppfräscha lokaler menar jag är att ta politiskt ansvar.

Vårbyhuset är inte den naturliga mötesplatsen för unga i Masmo hävdar socialdemokraterna trots att samma ungdomar redan idag till stor del finns i Vårbyhuset de dagar i veckan Solhagagården är stängd. Vidare anklagar (S) oss i den borgerliga majoriteten för att snåla på verksamhetspengarna till Solhagagården när verksamheten i själva verket har fått exakt så mycket som de har begärt. Vi borde istället satsa på att locka fler ungdomar till Solhagagården fortsätter man, vilket vi har försökt med under flera år dock utan framgång eftersom ungdomarna i området inte är intresserade.

Det är aldrig roligt att behöva ta beslut om att lägga ned en verksamhet och jag förstår att de 10-talet ungdomar som idag går på Solhagagården är besvikna. Som politiker måste vi dock ta ansvar så att de resurser vi har kommer så många ungdomar som möjligt till nytta. Vårbyhuset är en resurs för hela Vårby och nu öppnar vi mötesplasten 7 dagar i veckan så att ännu fler ungdomar kan komma dit.

måndag 19 oktober 2009

Rådsparken blir en mötesplats för unga

Nu kommer Rådsparken i centrala Huddinge att rustas upp med fokus på unga. Här kommer finnas spontanidrott, skate, klättervägg med mera. Det är ungdomarna i området som själva vara med och tyckt till och önskat och överst på önskelistan var mer tillgång till spontana aktiviteter, streetaktiviteter och fik. Rådsparkens lilla kiosk har redan nu byggts till med en altan så att möjligheterna att sitta och fika har förbättrats. Första spadtaget är taget och till våren så kommer Huddinges unga ha en ny central mötesplats för utomhusaktiviteter.

Skiss över planerna.

torsdag 15 oktober 2009

Huddinge bäst för synskadade

Synskadades riksförbund, SRF, har gjort en undersökning bland landets kommuner för att se hur synskadades bemöts. Och Huddinge, tillsammans med Uppsala, fick bäst betyg på grund av bra ledsagarservice och hemtjänst.

Fantastiskt roligt att vi får ett så gott betyg från en organisation som SRF. Vice ordförande i socialnämnden, Margareta Forsell (FP), besökte SRF Stockholms medlemsforum för ett tag sedan just för att berätta hur vi som kommun lyckats så bra. Svaret var givet; individen i centrum. Alla ska ha rätt till att kunna bidra i samhället och då är funktioner som ledsagarservice grundläggande för att det ska fungera.

Jag är stolt över att vi tagit fasta på det i Huddinge.

onsdag 14 oktober 2009

Biblioteksbesöken ökar

På gårdagens nämnd kunde vi glädjande rapportera att antal besökare och utlån på biblioteken har ökat. Det känns mycket bra att se att de satsningar vi har gjort på biblioteken i form av bland annat ökade öppettider har gett effekt. Särskilt intressant är det att notera att besöken på bibliotekshemsidan har ökat med fler hundra procent. För dig som är intresserad av fler resultat; läs delårsrapporten.

PS du vet väl att du kan hålla dig litterärt uppdaterad via Huddinges biblioteksblogg Hedvig.

tisdag 13 oktober 2009

Pinsamt fotbollsförbundet!

När blev det politik att ta avstånd från förtryck och våld och stå upp för mänskliga rättigheter?

Fotbollsförbundet ger Öis 10 000 i böter för att deras fans har satt upp en banderoll med budskapet Free Dawit Isaak för att visa sitt stöd för familjen Isaak som är Öis-fans. Förbundet anser att det är politik och inte hör hemma på arenorna.

Att ha fans som aktivt står upp för mänskliga rättigheter och mot våld hör ju inte till vanligheter inom fotbollen - snarare det motsatta. Fans som själva skriker nedsättande kommentarer och som själva slås och bråkar är ju en betydligt vanligare bild av fotbollsfansen.

Att fotbollsförbundet då går in och knäpper Öis på näsan är ju pinsamt. Ta tag i de verkliga problemen istället.

Läs mer: DN, SvD

Nu bygger vi Kunskapsstaden i Huddinge

Flemingsberg kommer att genomgå en makeover de kommande 20 åren. 20 000 nya arbetsplatser och 5 000 nya bostäder är förslaget i den fördjupade översiktsplan som snart ute på samråd där alla medborgare kan tycka till. Se ABC:s inslag med grafik över hur det kommer se ut.

På gårdagens fullmäktige så beslutade vi dock om startskottet då vi tog ett exploateringsavtal med Skanska som innebär att de kan påbörja den utbyggand av handel som är planerad till Flemingsbergsdalen. Den fördjupade översiktsplanen innehåller dock mycket, mycket mer och jag hoppas många kommer komma in med ris och ros på denna. Mer om hur du kan tycka till kommer inom kort.

söndag 11 oktober 2009

Full fart på invigning i Panncentralen

Det var underbar stämmning på invigning av Panncentralen i helgen. Vi har satsat stort i Huddinge på mötesplatserna för unga och det här var den 3:e invigningen på kort tid där vi öppnar nya förbättrade och större lokaler. Vårbyhuset och Ungzon i Flemingsberg är de två som vi redan invigt och där har besökarantalet ökat ordentligt vilket självklart beror på att de nya lokalerna men även på att ungdomarnas egna tankar och idéer har tagits tillvara i arbetet. På Panncentralens invigning vad det ett blandat program med:



talanger från området,


Chapeaux de Guinée, västafrikansk musikgrupp
















och den helt galna cirkusgruppen Burned Out Punks.
















Jag fick också tillfälle att inta scenen och formellt inviga Panncentralen genom att klippa band.

fredag 9 oktober 2009

Ny cool mötesplats för unga

Imorgon inviger vi Panncentralen i Visättra. Det är en riktigt häftig mötesplats för unga. En gammal panncentral som gjorts om. Verkligen värd att se. Kom gärna dit! Mer info

tisdag 6 oktober 2009

Huddingelaget Sörskogen skrällde

Brukar inte så ofta kommentera sportresultat här men ibland så händer ju något extraordinärt och då är det kul att nämna. Och det gjort det i förra veckan då Sörskogen IFs herrar tog hem Stockholms Cup. De blev då det lägst rankande laget i Stockholm Cups historia som tagit hem titeln och kommer nu att ristas in på pokalen tillsammans med bland andra Hammarby, Djurgården och AIK. I finalen slog de brommalaget Ängby IF som ligger i division 4 (Sörskogen ligger i div. 7).

Grattis Sörskogen!

Huddinge har Sveriges bästa skolrestaurang

Annerstaskolan i Flemingsberg är den första skolan som fått utmärkelsen Stjärnrestaurang inom projektet Bättre Skolmat. Projeket syftar till att lyfta fram gosa exempel och för att bli utsedd till Stjärnrestaurang så måste skolan uppfylla dessa krav:

• nöjda matgäster
• omsorgsfullt lagad mat serverad i trevlig miljö
• ambitionen att servera närproducerad och ekologisk mat

Läs mer på: http://www.restaurangvarlden.se/Nyhetsarkiv/Arkiv/Forsta-skolrestaurangen-med-tre-stjarnor/

Bra mat är viktigt. Då orkar man mer och mår bättre. Härligt att Huddinge ligger i framkant med detta arbetet.Grattis Annerstaskolan!

måndag 5 oktober 2009

FP har samråd av kulturpolitiken - vad tycker du?

Just nu pågår ett samråd inom Folkpartiet angående kulturpolitiken. Folkparitet i Huddinge ska givetvis svara på detta och därför är jag nyfiken på vad ni som berörs av kulturpolitiken här i Huddinge tycker. Här är några exempel på frågor i samrådet:

*Vilken framtid ser vi för de kommunala musikskolorna/kulturskolorna? Bör staten tydligare styra kulturskolornas verksamhet?

*Hur kan studieförbunden användas för att ytterligare stärka barns och ungdomars tillgång till kultur?

*Vilka utmaningar står upphovsrätten inför och hur säkrar vi kulturskapares rätt att ta betalt för sina produkter och tjänster när den digitala tekniken möjliggör gratis spridning av kopior?

*Ska biblioteken framöver utvecklas mer till att bli en bred kulturell mötesplats eller ska biblioteken fortsatt fokusera på det traditionella grunduppdraget?

Hela samrådet kan du läsa här: http://www.folkpartiet.se/ImageVault/Images/id_6440/ImageVaultHandler.aspx

Kommentera gärna här på bloggen eller maila mig på malin.danielsson@huddinge.se.